16.01.2010

Detectoarele radar şi GPS-urile – în topul celor mai furate bunuri în 2009

Detectoarele radar şi GPS-urile de pe maşini au fost ţinta preferată a hoţilor din Capitală, în 2009, când pentru prima oară a scăzut numărul furturilor din buzunare. Infracţiunile comise în plină stradă şi scandalurile s-au ţinut lanţ anul trecut, însă, într-un an al exploziei jafurilor armate, Bucureştiul a fost ferit de atacurile bandelor înarmate.

Criminalitatea stradală şi scandalurile marchează creşteri îngrijorătoare în capitala europeană Bucureşti. Bilanţul Poliţiei Capitalei arată că în 2009 a crescut cu 11 la sută numărul infracţiunilor stradale, faţă de 2008.
Atracţiile hoţilor au fost detectoarele radar şi aparatele GPS lăsate în maşini, dar şi alte bunuri, precum poşete, telefoane mobile ori bijuterii. Astfel, în 2009 au fost înregistrate peste 40.000 de infracţiuni stradale, în creştere cu 11 la sută faţă de 2008.

Peste 13.151 dintre aceste infracţiuni sunt furturi din auto, adică detectoare radar, aparate GPS sau alte bunuri lăsate la vedere în interiorul autoturismelor.

Dintre cele aproape 2000 de tâlhării comise în stradă, mai mult de jumătate au fost prin smulgere bijuterii, poşete ori telefoane mobile.

Creşteri au fost înregistrate la ameninţări şi scandaluri în stradă, fiind verificate şi cercetate 3.954 de ameninţări şi aproape 8.000 de scandaluri. Numeroase maşini dintre cele peste 1.800 furate anul trecut au fost sustrase chiar din cauza proprietarilor, care au coborât din autoturism pentru a-şi cumpăra ţigări ori ziare fără să oprească motorul.

Cele mai multe dintre cele 4.148 de furturi din societăţi comerciale au fost comise prin sustragere de bunuri de pe rafturi, mai puţin de un sfert fiind spargeri.

Explicaţia poliţiştilor pentru această creştere este lipsa de efectiv şi logistică existente de ani buni la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Vestea bună este că a scăzut numărul de furturi din buzunare şi cele de componente auto.

Pe de altă parte, poliţiştii se plâng de lipsa personalului, schema înregistrând o lipsă de peste 1600 de poliţişti, majoritatea în structurile de Ordine Publică, Judiciar şi Poliţie Rutieră. În plus, dotările sunt sub jumătatea necesarului logistic.

În aceste condiţii, şefii Poliţiei Capitalei s-au concentrat pe infracţiunile grave, unde s-au înregistrat scăderi. Poliţiştii bucureşteni se mândresc cu faptul că în 2009, anul exploziei jafurilor armate la nivel naţional, Capitala a scăpat de bandele de tâlhari înarmaţi.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu