12.11.2010
Multinationalele stau cu ochii pe masinile de serviciu. Supravegherea prin GPS, la mare cautare
27.10.2010
Gps la pret redus de la Mio.
Gps si detctor de radar de la Escort: 2 in 1
Numarul utilizatorilor de servicii platite prin gps a crescut in ultimul semestru
02.10.2010
Navigatie gps 2 DIN de la SONY
Garmin cumpara compania MetriGear
29.09.2010
Atentie soferi: trebuie sa stii sa folosesti un gps
22.09.2010
Prima cameră foto compactă cu sistem Hibrid GPS de la Casio
21.09.2010
MIO S605: un gps cu TMC,Text To Speech si port AV.
17.09.2010
Garmin integrează tehnologii premium la GPS-urile entry-level
14.09.2010
Suzuki si Nissan recheama masinile dotate cu navigatie gps de la Garmin in service.
12.09.2010
Japonia a lansat cu succes un satelit pentru îmbunătăţirea navigaţiei de tip GPS
30.08.2010
Mai mult de 40% dintre GPS-urile de la noi au o hartă mai veche de 2 ani.
23.08.2010
Garmin nüvi 3790T, cel mai bun sistem de navigaţie
15.07.2010
Sistem garmin cu functie TV in Romania
Vanzari sub asteptari pentru Mio Romania in primul semestru.
30.06.2010
18.06.2010
Fortele Aeriene americane au lansat un satelit performant pe orbita
GPS IIF SV-1 reprezinta un upgrade important pentru constelatia GPS. Multumita îmbunatatirii cu ceasuri atomice pe baza de cesiu este de asteptat sa furnizeze semnale de navigare mult mai precise decât cele de la predecesorii sai.
China a lansat al 4 lea satelit pe orbita
Evomap 2.0, versiunea aprilie 2010: Romania 99%, Europa de Vest 100%
Ultima versiune a softului de navigatie Evolio, EvoMap 2.0 acopera in premiera reteua rutiera a Romaniei in proportie de 99%.
Transportatorii rutieri solicita implementarea unui sistem de Info Trafic în România
27.05.2010
Garmin nuvi 3700, cel mai subtire gps de pe piata
26.05.2010
Liviu Nistoran spera sa vanda 9.000 de aparate GPS Evolio
07.05.2010
Tentativa de TMC in Romania?
28.03.2010
Vânzări explozive pentru celularele cu GPS
Românii cauta GPS-uri cu funcţii complexe
Un iesean a inventat GPS-ul pentru gropi
16.03.2010
Vodafone va inchide afacerea de servicii de navigatie GPS oferite de Wayf
Evolio anunta lansarea noului sistem de navigatie E500
E500 este un GPS full options ultraplat , de numai 12 mm, si cu un ecran generos de 5” facand parte din ultima generatie de navigatoare bazate pe Windows CE 6.0 si procesorare rapide de 500 Mhz.
Noutatea absoluta a GPS-ului E500 o reprezinta posibilitatea de navigare pe internet. Acest lucru se realizeaza utilizand conexiunea Bluetooth cu un telefon mobil.
Functia Car Kit Bluetooth permite efectuarea de apeluri telefonice de pe ecranul navigatorului utilizand difuzorul acestuia pentru convorbiri de tip ”maini libere”. Evolio E500 poate transfera agenda de contacte a telefonului mobil in memoria GPS-ului, inclusiv SMS-uri si fisierele multimedia de tip foto, video, audio, totul prin intermediul conexiunii bluetoth.
Capabilitatile multimedia extinse ale noului GPS Evolio impreuna cu ecranul de dimensiuni mari confera o experienta completa la bordul masinii. Astfel, E500 pune la dispozitia utilizatorilor un player video , o consola cu jocuri incluse, si aplicatie de management al fotografiilor, cu functii de rotire , marire, micsorare, afisare automata, plus aplicatiile Calculator si Calendar.
Fisierele multimedia pot fi redate in mai multe formate, ASF, AVI,WMV,3GP,MP4,FLV,JPG,BMP,PNG iar capacitatea maxima de stocare a fisierelor pe cardul SD/SDHC este de 4GB cu posibilitatea de upgrade de pana la 16GB. Deasemeni E500 beneficiaza de functia de e-Reader permitand citirea cartilor in format electronic.
Excelent in receptionarea semnalului datorita receptorului de inalta sensibilitate cu cautare pe 66 de canale, Evolio E500 are consum de energie redus , intrand in categoria produselor ECO.
Produsul este disponibil online si incepand cu data de 15 Martie si in retelele de retail Altex, Domo, MediaGalaxy.
Ioana si Marcel din "iGo 8"
Mihaela Popa si Kovacs Hunor, cei doi romani care si-au imprumutat vocile pentru softul i.Go, locuiesc acum în strainatate si folosesc rareori aparatele pentru care au lucrat.
Unul dintre cele mai raspândite softuri de navigare GPS din România, i.GO, foloseste drept ghizi virtuali doua personaje principale: „Doamna Ioana” si „Domnul Marcel”. „Mergeti mai departe… trei… sute… sapte… zeci… de metri… dupa care… virati… la stânga”, este una dintre frazele scurte si fragmentate în intonatie, uneori salvatoare, alteori enervante, rostite de cei doi ghizi virtuali care îi ajuta pe soferi sa ajunga la destinatie într-un oras pe care nu îl cunosc.
Vocile împrumutate
„Doamna Ioana” se numeste, de fapt, Mihaela Popa, iar „domnul Marcel” – Kovacs Hunor, si niciunul dintre ei nu mai locuieste în România.
Mihaela Popa (29 de ani) s-a stabilit la Boston, SUA, unde lucreaza la gigantul Yahoo!, iar Kovacs Hunor (32 de ani) locuieste la Budapesta, în Ungaria, si lucreaza pentru Geomant, o companie ce se ocupa, în principal, cu amenajarea si functionalizarea de call-centeruri.
S-au cunoscut la Budapesta
Mihaela si Hunor s-au întâlnit în Budapesta, unde au înregistrat vocile pentru softul i.Go, la solicitarea unui prieten de-al lui Hunor.
„Înregistrarea a fost facuta în Budapesta, prin 2005. Un prieten de-al meu din Cluj, Simon Andras, de la Suncart, m-a rugat sa-i gasesc un domn si o doamna care sa înregistreze vocile pentru noul soft de GPS. Am tot întrebat si am gasit-o pe Mihaela, pe atunci fiind si ea aici, în Budapesta. Mai greu a fost cu vocea masculina. Am tot cautat si pâna la urma am înregistrat eu. Rasplata noastra a fost una mai mult simbolica. Am facut-o ca sa ajut un prieten si pentru ca era o experienta inedita”, zice „Marcel”.
„Toti prietenii ma tachineaza”
Hunor adauga ca înregistrarea în sine a durat o ora si jumatate si, probabil, ar fi durat mai putin daca el nu ar fi avut dificultati cu pronuntia corecta a anumitor silabe ori litere.
„Norocul meu e ca m-a ajutat Mihaela, care vorbeste exceptional româna si engleza si care avea deja ceva experienta în domeniu. Totusi, n-am reusit nicicum sa pronunt corect litera «o», iar din cauza cuvântului «întoarceti», toti prietenii ma tachineaza. Dar nu ma deranjeaza, chiar ma amuza”, adauga barbatul.
Kovacs Hunor spune ca frazele de pe înregistrari au variatiuni de intonatie uneori nefiresti din cauza ca „bucati” din înregistrare au fost „taiate” pentru a putea fi apoi lasate la dispozitia softului sa le alature. „Am avut vreo patru pagini de citit, am facut- o cât se poate de corect, în mare masura si multumita Mihaelei, si cam asta a fost”, adauga Kovacs.
„Domnul Marcel” povesteste amuzat cum se cearta singur, în masina, atunci când indicatiile GPS-ului lasa de dorit.
„Când vreau sa ajung la o destinatie detaliata, folosesc un GPS cu harti i.GO si-l setez cu vocea mea. Mi se mai întâmpla uneori sa-mi fac mie reprosuri, uitând ca, de fapt, din GPS vocea mea e cea care se aude. În Viena, de exemplu, tot timpul am probleme. Asta este. Se schimba mai tot timpul câte un sens unic, mai apare câte un giratoriu. E bine însa. Când se supara câte un prieten, ma contacteaza sa-mi spuna ce-a patit. Ma bucur însa ca asa mai tinem si noi legatura”, conchide Kovacs Hunor.
Greu de recunoscut
În schimb, Mihaela Popa nu foloseste softul la care a contribuit, fiindca i se întâmpla sa ajunga destul de rar în Europa si în România.
„Dupa ce am facut înregistrarile, am rugat câtiva colegi de serviciu din Budapesta sa asculte vocea «Ioana» în timp ce vorbeau cu mine. Niciunul nu si-a dat seama ca e vocea mea si aproape niciunul nu m-a crezut când i-am spus. Mai nou, mi-au spus niste prieteni «Esti vedeta în România, ca Ioana». Am auzit de la ei ca am trimis pe cineva pe un drum forestier în Franta, iar acea persoana n-a fost prea bucuroasa. Sunt si eu curioasa sa aflu ce cred soferii despre «doamna Ioana». Înjuraturile nu ma deranjeaza, pentru ca înteleg frustrarea pe care o simti când vocea din dispozitiv nu îti spune ce ai nevoie”, povesteste „Ioana”.
Mihaela Popa adauga ca s-a oferit sa înregistreze vocea din GPS pentru ca avea deja experienta în domeniu, mai ales ca în anii 2002 si 2003 a înregistrat manuale universitare si alte materiale pentru studenti cu handicap, la Universitatea din Limerick (Irlanda), unde a studiat o perioada.
ISTORIC
Ajutor de la un prieten
Softurile i.GO vândute în România au fost realizate de firma ungara Nav&Go, în colaborare cu Suncart Cluj–Napoca. Firma clujeana a livrat hartile pentru România si a ajutat producatorul sa gaseasca vocile pentru soft.
„Era prin 2005 când a trebuit sa gasesc repede pe cineva care vorbeaste bine si româneste, si ungureste. În plus, acea persoana trebuia sa aiba si o voce placuta. Primul la care m-am gândit a fost Hunor. Suntem prieteni si am fost colegi în facultate, la Cluj. El era deja în Budapesta, l-am rugat sa mearga la Nav&Go, iar mai departe lucrurile au mers bine”, povesteste Simon Andras, administratorul Suncart. Simon mai spune ca se întâlneste destul de des cu Hunor, care si-a facut si abonament la meciurile CFR Cluj.
„DOMNUL MARCEL”
Cariera într-o companie din Budapesta
Kovacs Hunor are 32 de ani si s-a nascut la Cluj-Napoca.
În 2001, imediat ce a terminat Facultatea de Matematica si Informatica de la Universitatea „Babes–Bolyai”, a plecat în Ungaria, considerând ca are perspective mai bune de a-si contrui o cariera.
S-a angajat ca inginer IT într-o companie care produce si întretine call-centeruri. Timp de cinci ani, a lucrat la mai multe proiecte pentru clienti din toata lumea.
Apoi a devenit consultant, iar acum conduce Departamentul de service al companiei respective.
În plus, urmeaza un masterat de afaceri la Universitatea Central Europeana din Budapesta.
Vine în România o data la câteva luni, mai ales în orasul natal, Cluj–Napoca.
„DOAMNA IOANA”
Account manager la Yahoo!
Mihaela Popa s-a nascut la Brasov, în 1981, iar în 2000 a plecat sa studieze în strainatate.
Între 2000 si 2004 a învatat la Universitatea Americana din Bulgaria, în paralel urmând si cursuri la Universitatea din Limerick, Irlanda (2002), si la European College of Liberal Arts din Berlin, Germania (2002-2003).
În 2005, a absolvit un master în Relatii Internationale la Universitatea Central Europeana din Budapesta, Ungaria, dupa care s-a angajat ca scriitor tehnic pentru o companie de voice-over IP.
În 2006 s-a mutat, pe acelasi post, la o companie ce a fost cumparata de Yahoo! în 2008. În prezent, Mihaela lucreaza ca trainer si account manager la filiala Yahoo! din Boston.
Sursa: Evenimentul zilei
04.03.2010
Moov V780
17.01.2010
Galileo, operational din 2014
16.01.2010
Detectoarele radar şi GPS-urile – în topul celor mai furate bunuri în 2009
Detectoarele radar şi GPS-urile de pe maşini au fost ţinta preferată a hoţilor din Capitală, în 2009, când pentru prima oară a scăzut numărul furturilor din buzunare. Infracţiunile comise în plină stradă şi scandalurile s-au ţinut lanţ anul trecut, însă, într-un an al exploziei jafurilor armate, Bucureştiul a fost ferit de atacurile bandelor înarmate.
Criminalitatea stradală şi scandalurile marchează creşteri îngrijorătoare în capitala europeană Bucureşti. Bilanţul Poliţiei Capitalei arată că în 2009 a crescut cu 11 la sută numărul infracţiunilor stradale, faţă de 2008.
Atracţiile hoţilor au fost detectoarele radar şi aparatele GPS lăsate în maşini, dar şi alte bunuri, precum poşete, telefoane mobile ori bijuterii. Astfel, în 2009 au fost înregistrate peste 40.000 de infracţiuni stradale, în creştere cu 11 la sută faţă de 2008.
Peste 13.151 dintre aceste infracţiuni sunt furturi din auto, adică detectoare radar, aparate GPS sau alte bunuri lăsate la vedere în interiorul autoturismelor.
Dintre cele aproape 2000 de tâlhării comise în stradă, mai mult de jumătate au fost prin smulgere bijuterii, poşete ori telefoane mobile.
Creşteri au fost înregistrate la ameninţări şi scandaluri în stradă, fiind verificate şi cercetate 3.954 de ameninţări şi aproape 8.000 de scandaluri. Numeroase maşini dintre cele peste 1.800 furate anul trecut au fost sustrase chiar din cauza proprietarilor, care au coborât din autoturism pentru a-şi cumpăra ţigări ori ziare fără să oprească motorul.
Cele mai multe dintre cele 4.148 de furturi din societăţi comerciale au fost comise prin sustragere de bunuri de pe rafturi, mai puţin de un sfert fiind spargeri.
Explicaţia poliţiştilor pentru această creştere este lipsa de efectiv şi logistică existente de ani buni la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Vestea bună este că a scăzut numărul de furturi din buzunare şi cele de componente auto.
Pe de altă parte, poliţiştii se plâng de lipsa personalului, schema înregistrând o lipsă de peste 1600 de poliţişti, majoritatea în structurile de Ordine Publică, Judiciar şi Poliţie Rutieră. În plus, dotările sunt sub jumătatea necesarului logistic.
În aceste condiţii, şefii Poliţiei Capitalei s-au concentrat pe infracţiunile grave, unde s-au înregistrat scăderi. Poliţiştii bucureşteni se mândresc cu faptul că în 2009, anul exploziei jafurilor armate la nivel naţional, Capitala a scăpat de bandele de tâlhari înarmaţi.
Sursa: Gandul
08.01.2010
Evolio lanseaza EvoMap, noua generatie de harti interactive
Evolio lanseaza EvoMap 2010, versiunea ianuarie 2010, cea mai completa cartografiere a Europei cuprinzand 40 de tari, inclusiv Romania.
Odata cu achizitionarea EvoMap, utilizatorii vor beneficia de patru update-uri gratuite pentru harta Romaniei in decursul unui an, EvoMap2010 fiind prima harta cu actualizari trimestriale.
Noutatea absoluta a acestei harti o reprezinta posibilitatea de actualizare online, cu doar cateva click-uri, direct de pe websiteul producatorului roman, www.evolio.ro.
EvoMap2010 permite utilizatorilor sa primeasca fiecare imbunatatire a hartii Romaniei, cele mai noi puncte de interes (POI) si camere radar si de supraveghere fixe .
03.01.2010
3 noi sateliti pentru sistemul rusesc Glonnas
3 noi sateliţi, au fost lansati de la centrul spaţial Baikonur luni, la ora 13:38 Moscova [10:38 GMT], desprinsi de racheta de la 17:10 Moscova timp [14:10 GMT], ridicând numărul total de sateliţi Glonass pe orbita la 22.
Alti doi sateliti urmează să fie lansati pe orbita, numărul minim necesar de a oferi servicii la nivel mondial fiind de 24 de sateliti.
Un total de 9.9 miliarde de ruble (360 milioane dolari) au fost alocate pentru proiectul Glonass de la bugetul federal în 2007, şi 4,7 miliarde de ruble (170 milioane dolari) în 2006.
În septembrie, 2008, o suplimentare de $ 2.6 miliarde a fost alocata pentru dezvoltarea sistemului.
Sursa: Rianovosti